Veelgestelde vragen over kunstgras.

Wij hebben op deze pagina alle veelgestelde vragen over kunstgras verzameld en beantwoord. Toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Waarmee kunnen we u helpen?

Vragen over kunstgras

Algemeen

Wij geven garantie op de invloed van uv-straling op het kunstgras. Deze garantie is inbegrepen bij de prijs van het kunstgras. Bij elk type kunstgras wordt er 10 jaar UV garantie gegeven. Wilt u er zeker van zijn dat kunstgras op de juiste manier gelegd wordt? U kunt daarvoor onze legservice gebruiken.

Hoe gaat mijn kunstgras langer mee?

Een van de grote voordelen van kunstgras is dat het maar weinig onderhoud nodig heeft. Toch kunt u met minimale inspanning de levensduur van uw kunstgras bevorderen. Door een aantal keer per jaar uw kunstgras te ontdoen van bladeren, takjes en ander afval, zorgt u ervoor dat het kunstgras niet ‘verstopt’ raakt. Door het eventueel ook nog op te borstelen, zal uw kunstgrasmat extra lang extra mooi blijven.

Wat is rubbergranulaat?

Vaak wordt kunstgras voorzien van een laagje rubbergranulaat. Dit rubbergranulaat is gemalen rubber, dat veelal wordt gemaakt van gebruikte autobanden of andere oude rubberproducten. Door de jaren heen is er veel discussie ontstaan over de veiligheid van de rubberen korrels. Door de vele onderzoeken daar hierop volgde,, kunnen we u één ding verzekeren: het kunstgras dat u bij Graswereld.nl koopt, is volledig veilig en niet giftig en/of kankerverwekkend.


Waarvoor zijn de korrels op kunstgras?

Rubbergranulaat wordt in de meeste toegevoegd aan kunstgras sportvelden. Bij het sporten op kunstgras is het de bedoeling dat de bal op eenzelfde manier rolt en stuitert zoals dit bij echt gras het geval is. Het rubber zorgt ervoor dat de bal op een natuurlijke manier over het veld beweegt. Bovendien maken de korrels het kunstgras beter geschikt om slidings op te maken. Om het gebruik van rubber te verminderen wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van andere materialen als kurk en synthetisch rubber.

Kunstgras is heel sterk en kan prima tegen intensief gebruik. Wel hebben we speciale soorten kunstgras voor gebruik op sportvelden en speeltuinen. Dit kunstgras heeft een extra harde vezel en wordt ingestrooid waardoor het niet alleen stevig blijft maar ook bij intensief gebruik goed rechtop blijft staan.

Ja, dat kan. Kunstgras kan zonder al te veel moeite los gehaald worden en worden meegenomen. Het kan opnieuw op een andere plek gelegd worden of bijvoorbeeld bij een verhuizing meegenomen worden en opnieuw gelegd worden op het nieuwe adres. Ook kunstgras voor beurzen en evenementen kunt u meerdere malen gebruiken.

Als je kunstgras koopt van Graswereld, mag je er vanuit gaan dat het een stevig product is dat, mits goed onderhouden, lang meegaat. Het is dus geen enkel probleem om kunstgras meerdere malen te gebruiken en het kan er ook goed tegen om regelmatig opgerold en uitgerold te worden. Zorg wel dat het kunstgras schoon en droog is voor je het oprolt of opbergt.

Kunstgras kan in principe overal toegepast worden waar gras gewenst is maar waar door diverse redenen geen echt gras gelegd kan worden.


Enkele voorbeelden

 • Tuin
 • Sportveld
 • Speelveld
 • Onder speeltoestel
 • Onder of rondom zwembad
 • Balkon
 • Dakterras
 • Daktuin
 • Camping
 • Vakantiepark
kunstgras eenvoudig zelf aanleggen, maar desgewenst kun je kunstgras laten leggen door de professionals van Graswereld.

Ja, kunstgras is kleurvast en verkleurt in principe niet, ook niet van bijvoorbeeld zwembadwater. Kunstgras is UV bestendig en kan dus goed tegen zonlicht. Het gras zal niet verkleuren en kan tegen de meest zware weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Of u nu een traditioneel groene of een gekleurde grasmat hebt; wanneer u voldoende onderhoud aan het kunstgras pleegt, behoudt het kunstgras zijn natuurlijke kleur en uitstraling.

Wij leveren bij onze meeste kunstgrassoorten een UV-garantie.

Voordelen van kunstgras

Kunstgras kent een groot aantal voordelen ten opzichte van echt gras. Bovendien is het kunstgras door de jaren heen steeds verder ontwikkeld, waardoor de nadelen steeds minder zijn. Voordelen van kunstgras zijn:

 • Grasmaaien is verleden tijd
 • Sproeien is verleden tijd
 • Onkruid heeft geen kans op kunstgras (mits goed aangelegd)
 • Kunstgras kan goed tegen zon
 • Kunstgras blijft gedurende het hele jaar mooi gekleurd
 • Kunstgras is de perfecte ondergrond voor zwembaden en andere speeltoestellen
 • Kunstgras blijft mooi in weer en wind
 • Kunstgras is zeer kindvriendelijk
 • Kunstgras is milieuvriendelijk
 • Kunstgras gaat 10 tot 25 jaar mee
 • Kunstgras is beschikbaar voor elk budget
 • Allergien als hooikoorts krijgen geen kans met kunstgras
 • Kunstgras is eenvoudig zelf aan te leggen
 • Kunstgras is in tal van situaties toepasbaar

 

Nadelen van kunstgras

Ondanks de vele voordelen dat kunstgras biedt, zijn er ook nadelen van kunstgras te verzinnen. Enkele nadelen van kunstgras zijn:

 • Kunstgras is in de meeste gevallen iets duurder in aanschaf dan gewoon gras. Echter, door het zeer weinige onderhoud dat kunstgras nodig heeft, zijn de kosten op lange termijn minder hoog dan bij natuurgras
 • Geen geur van versgemaaid gras

Huisdieren

Ja, kunstgras kan prima tegen wilde dieren.

Mollen staan er om bekend om onder gras door te graven op zoek naar wormen, hun voedsel. Echter, onder kunstgras zullen niet veel wormen leven omdat zij op hun beurt hier weer geen voedsel kunnen vinden. Hierdoor zullen mollen dus ook niet snel hun weg vinden naar grond die bedekt is door een kunstgrastapijt. Mochten ze toch onder het kunstgras terecht komen dan zullen ze niet door het tapijt kunnen graven; daar is het te stevig voor. Eventuele oneffenheden kunnen gewoon weer platgeslagen worden.

Vogels en andere dieren zoals konijnen zullen om dezelfde reden kunstgras niet interessant vinden: ze zullen er geen eten op of onder vinden en zullen dus ergens anders naartoe uitwijken. Mocht er toch een dier op het kunstgras komen dan kunnen ze geen schade aanrichten. Eventuele viezigheden kunnen met een bezem en wat water of sop weggepoetst worden.

Honden en katten zullen niet snel aan kunstgras gaan knagen. Kunstgras en huisdieren gaan over het algemeen dus ook prima samen. Honden en katten eten sowieso weinig tot geen gras, en het materiaal is niet aantrekkelijk voor hen. De kans dat ze kunstgras binnenkrijgen is dus erg klein. Mocht dit toch gebeuren, dan moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts.

Let met kleinere huisdieren als knaagdieren altijd op dat ze geen kunstgras opknagen. Ze zullen dit niet snel doen, maar voor deze dieren kan het materiaal erg slecht zijn. Als u denkt dat uw knaagdier kunstgras heeft gegeten, neem dan contact op met de dierenarts.

Als uw hond of kat onverhoopt plast op het kunstgras, is dit voor uw tapijt geen enkel probleem. Het gras zal van de urine niet verkleuren en er zullen ook geen nare geuren achterblijven. Het is aan te raden om het tapijt wel schoon te maken met een emmer water of eventueel wat sop. Ook een goede regenbui zal het gras weer schoon spoelen.

Hoewel het niet prettig is, is het voor uw kunstgrastapijt geen probleem als er een keer een ongelukje gebeurt. Dit is zeer eenvoudig te verwijderen en schoon te maken. Je kunt de ontlasting opruimen met bijvoorbeeld een schep. Daarna kan je het kunstgras schoonmaken met water of sop. Er zullen geen vieze geuren of vlekken achterblijven als het kunstgras goed schoongemaakt is.

Ja, kunstgras kan zeer goed tegen mollen en wortels van bijvoorbeeld planten en bomen. Door de sterke rug waarop het kunstgras is bevestigd hebben wortels en mollen geen kans.

Mollen mijden het kunstgras door gebrek aan plantenwortels en omdat er nauwelijks wormen (voedsel voor de mol) in de grond aanwezig zijn. Mocht er onverhoopt toch een mol onder het kunstgras graven dan zal hij niet door de rug van het kunstgrastapijt kunnen graven.

Planten en onkruid zullen zich niet kunnen nestelen in kunstgras; hun zaadjes zullen niet ontkiemen en de wortels kunnen niet door de rug groeien. Mocht er onverhoopt, bijvoorbeeld aan de rand, toch wat onkruid groeien op uw kunstgras dan kunt u dit gemakkelijk uit de grond trekken of met een hark verwijderen.

Onderhoud

Ja, kunstgras wordt in de volle zon warmer dan een ‘echt’ gazon. Maar uit onze ervaring blijkt dat kunstgras niet warmer wordt dan een gemiddelde tegel in de kunstgras tuin. Wordt het kunstgras toch te warm voor bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren? Besproei dan heel kort het kunstgras voor een verkoelende werking.

Ja, dit is zeker mogelijk! Ons kunstgras voor in de tuin is hier uitermate geschikt voor. Het is stevig en kan tegen een stootje. Langdurige belasting is ook mogelijk.

Het is geen enkel probleem om voor een langere periode een zwembad(je) op het kunstgras te laten staan. Het kunstgras zal niet, zoals echt gras, gaan verkleuren. Ook eventueel water is geen probleem, en ook chloor in het zwembadwater zal het kunstgras niet verkleuren. Omdat het kunstgras mooi blijft kunt u het zwembad verplaatsen of verwijderen zonder dat later zichtbaar was waar het heeft gestaan.

Nadat u het zwembad verwijderd heeft moet u alleen even de graspolen overeind borstelen met een kunstgras bezem, want deze zullen door het gewicht van het zwembad omlaag geduwd zijn.

Water is voor kunstgras geen probleem. De rug van het kunstgras is voorzien van gaatjes, dit zorgt ervoor dat het water makkelijk kan weg stromen. U hoeft dus niet bang te zijn dat er plassen water op het kunstgras blijven liggen na een regenbui. Ook grotere hoeveelheden water, zoals uit een zwembad of een emmer, zijn geen probleem. Bij plekken waar de afwatering lastig kan zijn, is het aan te raden drainagematten onder het kunstgras aan te brengen.

Kunstgras bestaat zowel met als zonder instrooizand. De nieuwste generaties kunstgras maken hier geen gebruik meer van.

Bij kunstgras met instrooizand wordt het gras wanneer het gelegd is ingeborsteld met instrooizand (+/- 12kg per M2). Dit zorgt ervoor dat de sprietjes mooi overeind blijven staan.

Door het kunstgras zonder instrooizand is een speciaal gekroesd garen gewoven, deze zorgt ervoor dat de sprietjes overeind blijven staan. Als extra bijkomstigheid is het ook nog eens heerlijk zacht en kinderen vinden het geweldig.

Nee, kunstgras hoeft niet gesproeid te worden. Een van de voordelen van kunstgras is dat het juist geen water nodig heeft. Kunstgras is waterbestendig en kan met water schoongemaakt worden, maar het is niet nodig om het te sproeien zoals bij echt gras het geval is. Als het droog is zal het niet sneller slijten of verkleuren. Als het kunstgras vies of stoffig is, kan sproeien wel helpen om het snel schoon en fris te krijgen, maar een emmer water werkt net zo goed.

Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen. Deze onkruiden kunnen echter niet wortelen en zijn derhalve makkelijk te verwijderen of zullen in de zomer snel verdrogen. Als kunstgras niet goed gelegd wordt, kan het wel zijn dat er onkruid aan de zijkant gaat groeien. Volg daarom de instructies goed of laat het kunstgras leggen.

Kunstgras is er in verschillende soorten en prijzen. Het onderhoud van alle typen kunstgras is snel en simpel. Hoewel kunstgras weinig onderhoud vergt, is het wel belangrijk om je kunstgras regelmatig te verzorgen. Hierdoor zal je kunstgras langdurig mooi blijven.

Deze eenvoudige tips helpen je met het onderhoud van je kunstgras:

 • Borstel kunstgras regelmatig met een harde kunstgrasbezem zodat het mooi rechtop blijft staan en blaadjes, takjes en zaadjes verwijderd worden. Als deze blaadjes, takjes en zaadjes blijven liggen kan er namelijk onkruid ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om kunstgras minimaal één keer per jaar te borstelen omdat het door gebruik platter kan worden.
 • Eventuele vlekken van bijvoorbeeld huisdieren of dranken kan je gemakkelijk met water of wat sop wegboenen.
 • We brengen een stabilisatiedoek aan onder het kunstgras. Hierdoor wordt het wortelen van onkruid belemmerd. Mocht u onverhoopt onkruid in het kunstgras vinden, dan kan je dit gemakkelijk met de hand verwijderen. Je kunt hier ook een harde bezem, hark, borstel of verdelgingsmiddel voor gebruiken.
 • Een jaarlijkse uitgebreide onderhoudsbeurt aan uw kunstgras is goed voor de levensduur van uw kunstgras

Kunnen wij u helpen?
Wij zijn bereikbaar via e-mail en telefoon. Wij geven u altijd binnen 24 uur antwoord.
ma t/m vrij (9.00-17.00 uur)

Bel ons
Maandag bereikbaar
vanaf 09:00 uur
+024 343 0176

Mail ons
info@graswereld.nl

Graswereld maakt gebruik van cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Check ons cookiebeleid.